MASKİ, SCADA sistemi ile suları anlık izliyor

Malatya Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi (MASKİ) Genel Müdürlüğü, Veri Tabanlı Denetim ve İzleme Sistemi (SCADA) ile Malatya merkez başta olmak üzere kırsal ilçelerde bulunan içme suyu depolarını anlık izliyor. Sistem sayesinde bir damla suyun bile ziyan olması engelleniyor.

MASKİ, SCADA sistemi ile suları anlık izliyor

Malatya Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi (MASKİ) Genel Müdürlüğü, Veri Tabanlı Denetim ve İzleme Sistemi (SCADA) ile Malatya merkez başta olmak üzere kırsal ilçelerde bulunan içme suyu depolarını anlık izliyor. Sistem sayesinde bir damla suyun bile ziyan olması engelleniyor.

SCADA Sistemi’nin işleyişi hakkında bilgiler veren MASKİ Genel Müdürlüğü SCADA Şube Müdürü Burhan Çakmak, “MASKİ Genel Müdürlüğü olarak sularımızı 7/24 kontrol altında tutuyoruz. SCADA Sistemi sayesinde içme suyu depolarımız başta olmak üzere terfi merkezlerimiz ve arıtma tesislerimizde anlık görüntü alabiliyoruz. Bu sayede arızaları ve su seviyelerini rahatlıkla izleyebiliyoruz. Anormal bir durumda hemen müdahale ediyoruz” dedi.

Mert: Arızalara anında müdahale ediyoruz

MASKİ Genel Müdürü Mehmet Mert ise göreve geldikten sonra Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan’ın talimatları doğrultusunda SCADA Kontrol Merkezi’nin yeniden elden geçirildiğini belirterek, bu sayede bir damla suyun bile ziyan olmasının önüne geçildiğini söyledi. Mert, “SCADA Sistemi ile 125 adet içme suyu deposu, 117 adet içme suyu terfi merkezi ve 42 adet debi ölçüm noktası olmak üzere 284 noktayı online olarak takibini ve kontrolünü yapıyoruz. 19 adet Ölçülebilir Alt Bölge (DMA) SCADA Sistemine entegre edildi. SCADA Sistemi sayesinde arızalarımızda yüzde 80 oranında bir düşüş gerçekleşti. Enerji maliyeti giderlerimiz yüzde 35 azaldı. İşin en güzel yanı hiçbir danışmanlık ve yazılım hizmeti almadan kendi bünyemizdeki ekiplerimiz sistemin güncellenmesi yapıyor. Bu da maliyet yatırımlarımızın yüzde 70 oranında düşmesine vesile oluyor. Ekiplerimiz, sistemden gelen uyarı ve ikazları anında arıza ekiplerine haber veriyor. Ekipler tespit edilen bölgeye hızlıca giderek arızaya ve sızıntıya anında müdahale edip, yaşanan problemi en kısa sürede çözüme kavuşturuyor. Böylelikle, hem iş gücü hem de maliyet açısından ciddi bir kazanç sağlanıyor. Emeği geçen tüm ekip arkadaşlarımı kutluyorum” dedi.

Kaynak: İGFA