Malatya'da yerli somon balığı üretiminde hedef 14 bin ton
Karakaya Baraj Gölü'nde 2 yıl önce üretimine ağırlık verilen ve ilk yıl bin ton ihraç edilen Türk somonunda üretim için yeni yatırımlar hayata geçiriliyor. Yıllık 6 bin ton olan somon üretiminin, yeni yatırımlarla 14 bin tona ulaşması hedefleniyor.
Konuyla ilgili açıklamada bulunan Malatya Tarım ve Orman İl Müdürü Tahir Macit, girişimcilere verilen teşviklerle Karakaya Baraj Gölü’nün Türk somonu ve alabalık üretiminde cazibe merkezine dönüştüğünü söyledi.
“Malatya son yıllardaki yatırımla üretimde ikinci sıraya yükseldi”
Macit, “Barajdaki balık üretimi geçmiş yıllarda 3 bin ton civarındaydı, şu an ise 9 bin tonluk balık üretimi bulunmaktadır. Bunun 6 bin tonu ise Türk somonudur, bu balıkların büyük kısmı Rusya, Japonya ve Avrupa ülkelerine ihraç edilmektedir. Malatya son yıllardaki yatırımla üretimde ikinci sıraya yükseldi. Bölgede kümeleşme oldu. Balık yetiştiriciliğinde ilimizde kümeleşmeyle birlikte yeni yatırımcılarımızın başvurusu var. Yeni yatırımlarla 9 bin ton olan balık üretimimizi 17 bin tona, 6 bin ton olan somon üretimimizi de 14 bin tona çıkaracağız ama bu rakam yeterli değil. Çünkü bulunduğumuz alanın kapasitesi 120 bin ton. 17 bin ton üretsek dahi henüz yolun başındayız. Kafeslerde üretilen balıkların ilimizde işlenmesi, paketlenmesi ve yurt dışına gönderilmesi için de çalışmalarımız var. Yatırımcılardan bazıları Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumundan destek almakta, bazı yatırımcılar alan kiralamasını gerçekleştirip çalışmalara başladı. Gelecek yıl itibarıyla çalışmaların tamamlanmasıyla üretime geçilecektir." dedi.
İl Müdürü Macit ayrıca, yurt dışından da yatırımcı ilgisiyle karşılaşıldığına değinerek, kenti ziyaret eden yatırımcılara sahayı gezdirip şehrin potansiyelinin anlatıldığını dile getirdi.