Devlet Sert: Ücretlerin yüzde 40'ı vergi ve sigorta primine gidiyor
Vergi dilimlerinin yüzde 10 ile sabitlenmesi teklifini çok kıymetli bulduklarını belirten Öz Sağlık-İş Sendikası Genel Başkanı Devlet Sert, derinleşen ekonomik kriz karşısında ücretli kesime nefes aldırabilecek bir uygulama olacağını söyledi.
Öz Sağlık-İş Sendikası Malatya Şubesi 1. Olağan Genel Kurulu kentteki bir otelde yapıldı. Tek listeyle gidilen seçime, Şube Başkanlığı’na Mustafa Türkoğlu seçilirken, Şube Yönetimi ise Ahmet Çalık ve Seyfullah Yalçın’dan oluştu.
Genel Kurulda bir konuşma yapan Öz Sağlık-İş Sendikası Genel Başkanı Devlet Sert, ücretlerin yüzde 40'ının vergi ve sigorta primine gittiğine dikkat çekerek, konfederasyonlarının vergi dilimlerinin yüzde 10 ile sabitlenmesi teklifini çok kıymetli bulduklarını ve derinleşen ekonomik kriz karşısında ücretli kesime nefes aldırabilecek bir uygulama olacağını söyledi.
“Vergi dilimleri bir an önce düşürülerek belli bir oranda sabitlenmeli ve ücretli kesime nefes aldırılmalı”
Sert, “Sağlık ve sosyal hizmet işçisi pandeminin yükü altında zaten iyice ezilmişlerdi, şimdi de tüm ücretliler gibi ekonomik kriz karşısında iyice yükselen vergi dilimlerinin altında eziliyorlar. Vergi dilimleri bir an önce düşürülerek belli bir oranda sabitlenmeli ve ücretli kesime nefes aldırılmalı” çağrısında bulundu.
“Şu an ülkemizde ücretlerin yüzde 40’ı gelir vergisi, sigorta pirimi vb kesintilere gidiyor”
Türkiye’nin OECD ülkeleri arasında çalışanlardan en fazla vergi kesintisi yapan ülkelerinden biri haline geldiğini hatırlatan Sert, şöyle devam etti:
“Şu an ülkemizde ücretlerin yüzde 40’ı gelir vergisi, sigorta pirimi vb kesintilere gidiyor. Ücretli çalışanların yılın başında almış olduğu ücretler ile yılsonunda aldığı ücretler yüksek vergi dilimleri neticesinde dörtte bir oranında azalmış bulunuyor. Ortalama bir işçi ücretindeki bu kesinti, yılsonunda neredeyse 2 bin liraya kadar yükselmiş oluyor.”
“Ücretlerin 4'te biri vergiye gidiyor”
Tüm ücretlilerin yaşadığı bu sıkıntıyı sağlık ve sosyal hizmet işçilerinin daha yoğun yaşadığına dikkat çeken Sert, “Yaklaşık 3 yıldır gündemimizde olan ve bizlerin özellikle çalışma biçimimizi değiştiren, yoğunlaştıran Covid- 19 pandemisinde sağlık ve sosyal hizmet çalışanları büyük bir yükün altına girdiler. Günlerce, haftalarca, kimi kurumlarımızda aylarca evlerine gitmeden çalıştılar. Memur sağlık çalışanlarına yapılan ek ödemeden faydalandırılmadan, bu yükü çektiler ama görevleri milli bir bilinç ile yaptılar. Bugün gelinen noktada ise tüm ücretlilerde olduğu gibi ağır vergi dilimlerinin altında eziliyorlar. Alım güçleri iyice düştü. Konfederasyonumuzun vergi dilimlerinin yüzde 10 ile sabitlenmesi teklifini çok kıymetli ve uygulanabilir buluyoruz. Ücretli kesimin ağır vergi yükünden kurtarılması, hele ki derinleşen ekonomik kriz karşısında nefes aldırabilecek bir uygulama olacaktır.” dedi.
Genel Kurulu’na katılan Malatya İl Sağlık Müdürü Dr. Öğretim Üyesi Erhan Berk, Malatya Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürü Galip Sökmen, Darende Belediye Başkanı İsa Özkan, Malatya HAK-İŞ Konfederasyonu İl Başkanı ve Hizmet İş Sendikası Şube Başkanı Bünyamin Geleri birer selamlama konuşması yaparak Genel Kurulun hayırlara vesile olması temennisinde bulundular.