Çocuklarda kulak ağrısı neden olur?
Kulak ağrısı olan çocuğa tedavi yaklaşımı hakkında bilgi veren uzmanlar, gereksiz antibiyotiklerin kullanılmaması gerektiğini belirtiyor.
Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. İbrahim Akın konu hakkında şu bilgileri verdi:
"Yenidoğan döneminden itibaren çocuklarda en sık görülen problemlerden biri de kulak ağrısıdır(Otalji). Peki çocuklarda ciddi anlamda huzursuzluğa ve ebeveynlerin korkmasına sebep olan bu problemi ortaya çıkaran sebepler nelerdir?
2 yaşından büyük çocuklar kulak ağrısının olduğunu ebeveynlerine anlatabilirken daha küçük çocuklarda kulağını kaşıma, gece sebepsiz ağlamalar, huzursuzluk, iştahsızlık, kulağının üzerine yatma isteği, kulağına dokundurtmama, kusma gibi farklı yansımaları da olabilmektedir. Çocuklarda kulak ağrısı yapan en sık sebep üst solunum yolu enfeksiyonlarıdır. Çocuklarda orta kulak havalanmasını ve basıncın ayarlanmasını sağlayan östaki tüpü tam gelişmediğinden çocuklarda orta kulak enfeksiyonları (süpüratif otitis media) daha sık görülmektedir. Bunun yanında dış kulak yolu enfeksiyonları, kulakta yabancı cisim, diş çıkarma, diş çürüğü gibi problemler de çocuklarda kulak ağrısına sebep olan başlıca etmenlerdir.
Öncelikle en sık gördüğümüz yanlışlardan biri ailelerin bir Kulak Burun Boğaz uzmanına danışmadan çocukları için gereksiz yere kulak damlaları ve antibiyotik kullanmasıdır. Ebeveynler gereksiz veya yanlış kullanılan kulak damlalarının çocukta kulak enfeksiyonunu arttırabileceğini veya kulak mantarı gibi daha kötü tablolara sebep olabileceğini bilmelidir. Bazen de sadece ağrı kesici kullanarak süreci geçirmek isteyen aileler de olabilmektedir. Bu çocuğun geçici olarak rahatlamasını sağlayacak fakat tablonun ağırlaşmasına kulak zarında delinmeye kadar gidebilecek problemlerin oluşmasına sebep olabilmektedir. Özet olarak kulak ağrısının tedavisi sebebe yönelik olduğundan kesinlikle bir Kulak Burun Boğaz uzmanına danışılmalı özellikle 2 yaşından küçük çocukları olan aileler kusma, huzursuzluk, iştahzsızlık gibi alakasız görülen şikayetlerde altta yatan sebebin kulak ile alakalı olabileceğini akıllarında bulundurmalıdır."