''Çiftçi tarlasını, traktörünü satacak kadar bir çıkmazda''

Akçadağ Ziraat Odası Başkanı Mehmet İnal, yaşanan olumsuzluklar ile artan girdi maliyetlerinden dolayı çiftçilerin zor durumda olduklarına dikkat çekti.

''Çiftçi tarlasını, traktörünü satacak kadar bir çıkmazda''

Malatya’da kayısı üreticilerinin yaşadığı sıkıntılar ve çözüm önerileri ile ilgili kayısı yetiştiricileri, Ziraat Odası üreticileri ile bazı mahalle muhtarları Akçadağ Ziraat Odasında bir araya gelerek basın açıklaması düzenlediler.

Düzenlenen basın açıklamasında konuşan Akçadağ Ziraat Odası Başkanı Mehmet İnal, yaşanan don ve dolu olayı ile ilgili gözlemlerine göre, Akçadağ bölgesinde kayısıda yüzde 80 oranında hasarın oluştuğuna dikkat çekerek, son dolu olayının 1300 rakım üzeri yüksek bölgeleri de vurduğunu söyledi.

İyi tarım uygulamalarının ve organik tarım desteklerinin düşürülmesi nedeniyle iyi tarım uygulamalarının yapılamadığına vurgu yapan İnal, ardından 2021 yılında yaşanan don olayı, yine 2022 yılında yaşanan don ve dolu olayının ardından, artan mazot, gübre ve ilaç gibi girdi maliyetlerinden dolayı çiftçilerin zor durumda olduklarını belirtti.

 Çiftçilerin tarlasını, traktörünü satacak kadar bir çıkmaza girdiklerine dikkat çeken İnal, yetkililerin bu duruma biran önce bir el atmaları gerektiğini söyledi.

“Yaşanan don ve dolu ile artan girdi maliyetlerinden dolayı çiftçiler zor durumda”

Yakın bir zamanda don afeti ve arkasından dolu afetine maruz kaldıklarını anımsatan İnal, “Yaklaşık 2 yıl önce iyi tarım uygulamaları yapılıyor. Bu iki yıl içeresinde uygulama fiyatlarının düşürülmesi, iyi tarım uygulamalara verilen desteklerin düşürülmesi, organik tarım desteklerinin düşürülmesi nedeniyle iyi tarım uygulamaları yapılamamaktadır. Ardından 2021 yılında yaşanan don olayı, yine 2022 yılında yaşanan don ve dolu olayının ardından çiftçilerimiz, artan mazot, gübre ilaç gibi girdi maliyetlerinden dolayı tamamen zor durumda kalmaktadır.” diye dikkat çekti.

“Çiftçilerimizin borçları ertelense dahi ödeyecek durumda değiller”

İnal, “Burada Ziraat Bankası, Tarım Kredi Kooperatifleri ve Özel Bankalar ve ilaç satıcılarına çiftçilerimiz borçlanmış durumdalar. 2 yıldır ürün olmaması sebebiyle borç ertelense dahi çiftçilerimiz bu borcu ödeyecek durumda değiller. Burada Devletimizin yapacağı kredi faizlerinin, ertelenmesi, bütün devlet ve özel bankaların bu işe dahil edilmesi gerekmektedir. Şayet bunlar yapılmadığı takdirde çiftçi tarlasını, traktörünü satacak kadar bir çıkmaza girmiş durumdadır. Bu duruma en kısa sürede bir el atılması gerekmektedir. Bizim buradaki taleplerimiz, bütün Malatya Milletvekillerimizin bu konuyla ilgilenmesidir. Bunun muhalefeti, iktidarı yoktur. Hepimiz aynı gemideyiz. Milletvekillerimizin birlikte bir önerge verip çiftçilerimizin sıkıntılarının giderilmesi hususunda mecliste bu konuyu dile getirmeleri gerekmektedir. Sayın Cumhurbaşkanımızın konuya el attığı takdirde bu konunun çözüleceğini ve çiftçimizin mağdur olmayacağını düşünüyoruz.” dedi.

“TARSİM primleri de şu an yüksek durumda”

TARSİM’in primleri yükselttiği için çiftçilerin yüzde 25 civarına poliçe yaptıklarını kaydeden İnal, şöyle devam etti:

“Bunun da yüzde 8’i dolu ile alakalı. Kalan yüzde 17 si yeterli değil. TARSİM bu işlemi yeniden düzenleyerek çiftçimizin mağduriyetini gidermelidir. Bu düzenlemenin en kısa zamanda yapılması gerekmektedir. Sayın Cumhurbaşkanımızın konuya el atması halinde çiftimizin bu sorunlarının kısa sürede çözüme kavuşacağını ve çiftçimizin mağduriyetini giderileceğini umut ediyoruz. TARSİM primleri de şu an yüksek durumda. Planlama ve birtakım yeni uygulamalar var. Kaysının maliyeti yüksek, ama yaş kaysının fiyatı düşük gösteriliyor. Yaş kaysının kilosu 6 lira olarak gösteriliyor. Bu da çiftçinin zararına bir durum oluyor. Poliçeler yapılmaya başlandığında böyle belirlendi. Çiftçiye 24 lira veriliyor. Sigorta yaptıranlar primlerin yüksek olması nedeniyle de yetiştirici sigorta yaptıramıyor.”

“Bizim gözlemlerimize göre de Akçadağ bölgemizde yüzde 80 oranında zarar durumu var”

Son dolu olayı ile ilgili olarak İlçe Tarım Müdürlüğünün yapmış olduğu bir çalışmanın olduğunu hatırlatan İnal, “Ancak rakam açıklanmış değil. Bizim gözlemlerimize göre de Akçadağ bölgemizde yüzde 80 bir zarar durumu var.  Bu sadece don hasarı değil, don sonrasında dolu hasarı da var.  1300 rakımın üzerinde meyve var ancak daha sonraki yaşanan dolu olayı yüksek yerleri de vurdu.” Diyerek yaşanan mağduriyete dikkat çekti. 

''Çiftçi tarlasını, traktörünü satacak kadar bir çıkmazda''
''Çiftçi tarlasını, traktörünü satacak kadar bir çıkmazda''