- Haberler
- Gündem
- Bir Vatandaş Malatya'da bulunan çıplak heykelin kaldırılması için Valiliğe talepte bulundu
Bir Vatandaş Malatya'da bulunan çıplak heykelin kaldırılması için Valiliğe talepte bulundu
Yakup Özünver adlı vatandaş, avukatları aracılığıyla, Malatya Şehir merkezinde bulunan ve halkın manevi değerlerine aykırı olan çıplak heykelin kaldırılması için Valiliğe talepte bulundu.
Malatya şehir merkezinde, Kanalboyu'nda Orduevi ile Hürriyet Parkı arasında bulunan bulvarda yer alan Mustafa Kemal heykelinin yanındaki çıplak erkek heykeline halkın tepkisi sürüyor.
Daha önce çıplak heykele tepki gösteren Öğretim Üyeleri, STK Temsilcileri ve vatandaşlar, Müslüman bir ülkede, çıplak bir figürün çarşının en merkezi yerine konulmasının kabul edilebilir bir durum olmadığını, figürün yakınında okul ve karşısında park bulunduğunu belirterek, Malatyalıların, aileleriyle buradan utanarak geçtiklerini, heykelin çıplaklığı ve ahlaksızlığı ön plana çıkardığını dile getirerek kaldırılması talebinde bulunmuşlardı.
Malatyalı Yakup Özünver, Avukat Ömer Faruk Ceylan, Avukat Cengiz Yılmaz ve Avukat Mehmet Mustafa Özünver aracılığıyla Malatya için bir utanç tablosu olan çıplak heykelin kaldırılması için yargıya başvurdu.
"Yıllardır bu edepsizliğe neden göz yumulduğunu anlayabilmiş değiliz"
Özünver, "Malatya Ordu Evi ile Hürriyet Parkı arasında bulunan 1947 yılında yapılmış bulunan heykel, Malatya için utanç tablosu olarak şehir merkezinde durmaktadır. Bu heykel cinsel organını kapatan yaprak hariç, tamamıyla çıplak vaziyettedir. Her sene, onlarca törenin yapıldığı alanda olan bu çıplak heykel, Malatya için utanç duyulacak bir mesele olup, yıllardır bu edepsizliğe neden göz yumulduğunu da anlayabilmiş değiliz." dedi.
"Halkın manevi değerlerine aykırı olan çıplak heykelin yıkılması için gerekli işlemlerin ivedilikle icrasını zorunlu kılmaktadır"
Şehrin merkezinde bulunan ve halkın manevi değerlerine aykırı çıplak heykelin kaldırılması gerektiğine vurgu yapan Özünver, “Çıplak genç olarak ifade edilen heykelin elindeki Türk Bayrağı, alenen aşağılanmaktadır. 2893 sayılı Türk Bayrağı Kanunun 7 maddesi ‘Türk bayrağı, layık olduğu manevi değeri zedeleyecek herhangi bir şekilde kullanılamaz" ve "Bu Kanuna ve yönetmeliğe aykırı fiiller yetkililerce derhal önlenir ve gerekli soruşturma yapılır. ‘Hükümlerini amirdir. Görüldüğü üzere, Türk bayrağı, Bayrak Kanunu ile koruma altına alınmıştır. Türk bayrağı ile korunan ise milletimizin manevi veçhesi olup, mezkur heykel ile doğrudan Türk bayrağı ve milletimizin manevi değerleri aşağılanmaktadır. 2893 sayılı Kanunun 7. maddesinin son fıkrası ile ilgili idareye doğrudan sorumluluk yüklenmektedir. Bu sorumluluk, 75 senedir Malatya'nın göbeğinde sergilenen ve milletin manevi değerleri ile Türk bayrağının aşağılanmasına makamınızın göz yummamasını ve heykelin yıkılması için gerekli işlemlerin ivedilikle icrasını zorunlu kılmaktadır.” diye çağrıda bulundu.