WC'de uzun süre kalmak hemoroid hastalığına neden oluyor
Genel Cerrahi ve Proktoloji Uzmanı Prof. Dr. Mustafa Ateş, tuvalette fazla süre oturmanın ve yiyeceklere dikkat edilmemesinin hemoroide neden olabildiğine dikkat çekti.
Toplumda her 4 kişiden birinde görülen ve halk arasında basur olarak bilinen hemoroid hastalığı, oldukça rahatsız edici ve aktiviteleri ciddi anlamda etkiliyor. Hastalık ilerlediğinde ise insanın hayatını adeta kabusa çeviriyor.
İnönü Üniversitesi Turgut Özal Tıp Merkezi Genel Cerrahi ve Proktoloji Uzmanı Prof. Dr. Mustafa Ateş, hemoroid hastalığının nedenleri, tedavi yöntemleri ve bu hastalığa yakalanılmaması için neler gerektiği ile ilgili İLKHA'ya önemli açıklamalarda bulundu.
Genel Cerrahi ve Proktoloji Uzmanı Prof. Dr. Ateş, "Makat, kalın bağırsağımızdan vücudumuzdan son kısmı. Makatın çıkışında kaslarımız ve onunla birlikte makatın daha sık çalışmasını sağlayan damarsal yastıkçılarımız var. Bu damarsal yastıkçıklarımız zorlandığında, dışarı zoru sarktığında ya da içinde pıhtı oluştuğunda buna hemoroidel hastalık diyoruz." ifadelerini kullandı.
"Beslenmemize ve tuvalet alışkınlıklarımıza dikkat etmemiz, makatı yoran çok acılı ve turşulu besinlerden uzak durmak gerekiyor"
Pıhtı oluştuğunda zonklayıcı bir ağrının oluştuğunu ve makatta kirlenme, kanamaya ve kaşıntıya neden olabildiğini kaydeden Prof. Dr. Ateş, "Makat çok yorulduğunda, eline cep telefonu alarak uzun süre tuvalette vakit harcanıldığında, aşırı basınç uygulandığında, ya da çok öksürüklü hastalıklar geçirdiğinde makat yastıkçıları hasara uğrayabiliyor. Tabi dolaşımı da bozulduğunda içine pıhtı atıp şişebiliyor. Bu yüzden beslenmemize ve tuvalet alışkınlıklarımıza dikkat etmemiz gerekiyor. Makatı yoran çok acılı ve turşulu besinlerden uzak durmak gerekiyor." diye uyarıda bulundu.
"Alafranga klozetlerde ki oturma pozisyonu makatı yoruyor makat yastıkçıları hasara uğrayabiliyor"
Özellikle alafranga klozetlerdeki oturma pozisyonunun makatı yorduğuna dikkat çeken Ateş, "Bu yüzden alaturka tuvaletlerde kısa oturma makatı çok yormadan kabız kalmadan büyük abdesti yapmamız çok doğru. Eğer evinizde alafranga klozeti kullanıyorsanız ayağınızın altına bir basamak alarak makat sağlığınızı koruyabilirsiniz. Buda karnın ön duvarına baldırınızın desteğiyle yapılan büyük abdest ve kısa süreliğine elinize cep telefonu almadan yapılan büyük abdest makat sağlığınızı koruyacaktır. Dik pozisyonda sandalye ye oturuş şeklinde büyük abdest yaparsak ve bir de elimize cep telefonu alırsak makatımızı yorarız bu da makatta yastıkçıların hasara uğramasına, pıhtı oluşmasına ya da makatta hemoroitlerin sarkmasına neden olabilir. Bu yüzden tuvalette bu alışkınlığa dikkat etmek çok önemli. Kabız kalmamaya çalışmak, turşulu ve acılı besinlerden uzak durmak makat sağlığımız için çok kıymetlidir." diye kaydetti.
Tuvalette eğilerek oturmak makat sağlığı daha iyi
Makat çatlağının büyük abdest yapıldıktan sonra kişide kanamaya ve uzun süren ağrıya neden olduğunu belirten Ateş, şöyle devam etti:
"Büyük abdest yaparken sanki cam kesiği yapıyormuş, cam parçalarının canından çıkıyormuş gibi bir duyguya neden olmakta. 3 aydan daha fazla bu şikayetler devam ettiği takdirde makatın hemen ağzında bir et benini meydana getirebiliyor. Bunun sebepleri uzun süren kabızlık, çok acı içeren beslenme. Aynı zamanda tuvalette otururken ki pozisyonumuz makat çatlağı oluşumuna katkı sağlıyor. Eğer alafranga tuvaletlerini uzun süre kullanıyorsak bunlar da makat çatlağına neden olabiliyor. Alaturka tuvaletleri yani klasik tuvaletlerde eğilerek yapılan büyük abdestte makat sağlığı için olumlu."
"Kabız kalmamaya ve elimizde cep telefonu ile tuvalette uzun süre oturmamaya özen gösterelim"
Hemoroid tedavisinin erken dönemde çok kolay olduğunu belirten Ateş, "Basit kremler ve fitillerle kabızlık önlenerek tedavi edilebiliyor. Çatlak et beni yaparak daha da kanamalar yaparak ağrılı hale gelebiliyor ve ameliyatla tedavi edilebilecek boyuta kadar ilerleyebiliyor. O yüzden makat sağlığımızı koruyarak kabız kalmamaya ve elimizde cep telefonu ile tuvalette uzun süre oturmamaya özen gösterelim." tavsiyesinde bulundu.