Uluslararası Güvenlik Kongresi Düzenlendi
Uluslararası Güvenlik Kongresi, İnönü Üniversitesi İNUSAM (İnönü Üniversitesi Stratejik Araştırmalar Merkezi), INTPOLSEC (Uluslararası Politika ve Güvenlik Çalışmaları Derneği), International Journal of Politics and Security işbirliği ile İnönü Üniversitesi Kongre ve Kültür Merkezinde düzenlendi.
Uluslararası Politika ve Güvenlik Çalışmaları Derneği Başkanı Doç. Dr. Fikret Birdişli ve İnönü Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Kızılay'ın açılış konuşmalarının ardından, Uluslararası Güvenlik Kongresi'nin Malatya'da yapılmasından duyduğu memnuniyeti dile getirerek sözlerine başlayan Vali Şahin, güvenliğin bizim bir numaralı önceliğimiz olduğunu, güvenlik konseptinin algılanmasının aslında Devletin varlığını da anlamamızı sağlayacağını çünkü Devletin öncelikle güvenlikle oluştuğunu ifade etti.
Vali Şahin, bu konsepti anlamak eskiden daha kolaydı. Özellikle 1990'lı yıllardan önceki dönem için iki kutuplu dünyada bir dehşet dengesi vardı. 1990'dan sonra yani Sovyetler Birliği'nin yıkılmasından sonra büyük bir kaotik döneme girdik. 11 Eylül saldırıları ve Amerika Birleşik Devletleri'nin buna göstermiş olduğu reaksiyon, durumu daha da kötüleştirdi. Onun üzerine pandemi yaşandı ve petrol krizi zamanında kısmen gördüğümüz ama şimdi çok daha yaygın bir şekilde gördüğümüz, çeşitli savaş metotları ile karşı karşıya kaldık. Gıdanın, ayçiçek yağının, doğalgazın ya da buğdayın silah olarak kullanıldığı hiçbir etiğin olmadığı bir dönem yaşıyoruz. Dünyanın en sıcak noktalarının Kafkaslar'ın, Balkanlar'ın, Ortadoğu'nun Ülkemizin etrafında olduğunu belirten Vali Şahin, Osmanlı'nın bu bölgelerde hüküm sürdüğü süre zarfında huzur ve barışın hakim olduğunu ancak Osmanlı bu topraklardan çekildikten sonra huzursuzluk ve kaos ikliminin fazlasıyla devam ettiğini, Ortadoğu'nun bir kan gölü, Kafkaslar'ın Balkanlar'ın kargaşa içinde olduğunu, ama Türkiye'nin, Anadolu'nun bu kadar karışık coğrafyanın tam ortasında, bir huzur ve güven adacığı olarak bulunduğunu, bunun kendiliğinden olmadığını, çok ciddi bir devlet geleneği ile çok kritik hamleler yaparak, Anadolu'daki coğrafyamızın muhafaza edildiğini, ulusumuzun güvenliğinin zor şartlarda sağlandığını belirtti.
Vali Şahin, Türkler çok pratik bir millettir. Hadiselere çabuk reaksiyon verir, hemen organize olur. Dolayısıyla çabuk organize olmanın en ileri seviyesi olan devletleşmeyi de çabuk yapar. Fakat bunun ideolojisini bilimsel temellere oturtma konusunda hep eksiklerimiz olmuştur. Onun için bu hususlarda çalışma yapmayı çok önemli görüyorum.
İnönü Üniversitesinin yapmış olduğu çalışmalar uluslararası güvenlik anlamında çok değerli. Biz, bizim tezlerimizi ifade edebileceğimiz bir bakışı mutlaka sunmalıyız. Bu hususta akademisyenler çok önemli çalışmalar yapmakta ve İnönü Üniversitesinin de bu konudaki ev sahipliği ve çalışmaları da çok kıymetli. Kendilerini tebrik ediyorum” dedi.
Kongre, Vali Hulusi Şahin'in konuşmasının ardından Hindistan Aligarh Muslim Üniversite'sinden Prof. Dr. Arshi Khan'ın konuşmaları ile devam etti.
Kongreye Amerika Birleşik Devletleri, Çin, Hindistan ve ülkemizin çeşitli üniversitelerinden akademisyenler katıldı.