Şeker satışında özel şirketler aradan çıkartılsın çağrısı
MESOB Başkanı Şevket Keskin, Malatya Şeker Fabrikasında üretilen şekerin 3 el değiştirdikten sonra özel bir şirket tarafından piyasaya pahalı sürüldüğüne tepki gösterdi.
Malatya Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği (MESOB) Başkanı Şevket Keskin, beraberinde Malatya Esnaf ve Sanatkârlar Kredi Kefalet Kooperatifi Başkanı Ali Evren ve esnaf odası başkanları ile birlikte basın toplantısı düzenledi.
Toplantıda, Malatya Şeker Fabrikasında üretilen şekerin direk esnafa ve imalatçılara değil de özel bir şirket aracılığı ile piyasaya pahalı bir şekilde sunulmasına tepki gösterildi.
MESOB Başkanı Keskin, "Esnaf ve sanatkarlarımızın karşılaşmış olduğu en büyük sorunların başında elektrik, doğalgaz ve akaryakıt fiyatlarıdır. Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan'dan yapılmış olan zamların en az yüzde 50'sinin geri çekilmesini talep ediyoruz. Malatya'mızdaki tüm Esnaf Odası başkanlarımız ile birlikte yaşamış olduğumuz sorunları Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan'a aktarmak istiyoruz. Bu konuda randevu talebimiz olacak. Eğer bize randevu verirlerse Sayın cumhurbaşkanımızı tüm Esnaf Odası Başkanları ile birlikte ziyaret etmek istiyoruz." dedi.
"Seçimden sonra Malatya Şeker Fabrikasını almak için cüret edecekler"
Malatya Şeker Fabrikasının üretmiş olduğu şekeri direk esnafa ve imalatçılara değil de özel şirket üzerinden piyasaya sürmesine tepki gösteren Keskin, "Sümerbank satıldı gitti. Arkasından Tekel sigara fabrikası gitti. Malatya Şeker Fabrikasında esnafımızın yararlandığı bir şeker vardı, Malatya'da üretilen, Malatya'da tarımı yapılan. Şekeri de Malatya esnaf ve sanatkâr camiası içerisinde bu işi yapan satıcısından tutun bakkalına kadar torbayla şeker alıp piyasaya ucuz bir şekilde dağıtma imkanımız vardı. Ama bu son zamanlarda öyle bir şey oldu ki Türk Şeker, şekeri Türkşeker Tarım A.Ş.'ye devrediyor, bu şirkette paketlemesini yapacak, hizmetini görecek özel bir şirkete devredecek. O özel şirkette dönecek şekeri Malatya halkına ve Malatya esnafına satacak. Hani şunu söylüyorlardı, tarladan vatandaşa diye. Ama bugün öyle bir şey oldu ki 3 eli değiştirdikten sonra vatandaşın sofrasına gelecek. Bu şirketi hepiniz biliyorsunuz. Hangi taşı kaldırsak bu şirket altından çıkıyor. İnsan biraz utanır, biraz sıkılır, biraz haya eder. Doymadınız. Bakın Sürgü'ye gidin bir tarafını satın almışlar. Açık söylüyorum, basının önünde söylüyorum; seçimden sonra Malatya Şeker Fabrikasını almak için cüret edecekler. Ama şunu iyi bilsinler; Malatya Şeker Fabrikasını almaya kalktıkları zaman, Malatya halkı olarak, esnaf olarak biz sonuna kadar direneceğiz. Malatya'da başka bir şey elimizde kalmadı. Bir Malatya Şeker Fabrikası kaldı, TCDD 5. İşletmeyi de satarlar da işletecek treni bulamazlar." İfadelerini kaydetti.
"265 TL'lik torba şekeri bugün 400 TL'nin üzerinde görüyorlar"
Keskin şöyle devam etti: "Malatya'nın değerlerine gerçekten sahip çıkalım, bakın bugün biz bakkal olarak şeker alamıyoruz. Gideceksin o şirketten alacaksın. 265 TL'lik torba şekeri bugün 400 TL'nin üzerinde görüyorlar, yarın 1 ay geçtikten sonra şekeri 500 TL'den paketleyerek satacaklar. Malatya'da neden özel şirkete bayilik verdiniz? Malatya Şeker Fabrikasını içerisinde zaten satış mağazası açmıştınız. Bir milletvekilimizde gidip reklamını yaptı. Bugün o mağazayı da kapattınız ya da günlük açılış saatini düşürdünüz. Hani halka satış yapıyordunuz? Farikadan halka satış yapacaktınız, ne oldu? 3 tane şirket el değiştirerek bir şirkete verdiniz. Esnafın elindeki şekeri nasıl olurda alıp özel şirkete verirsiniz? Esnaf ne yapacak? Elektrik parası almış başını gidiyor kirayı geçiyor. Doğalgaz, akaryakıt başını almış gidiyor. Bağ-Kur primleri almış başını gidiyor. Esnafın elinde kalan, Malatya'da ürettiği, Malatya'nın öz malı, milli serveti olan şekeri alıp 3 şirket üzerinden piyasaya sunacaksın."
"Şeker direk halka satılsın"
Keskin, "Başta AK Parti İl Başkanı olmak üzere bütün siyasi partileri hepsini bu işe direnmesi lazım, bu şekerin o şirketten alınması ve direk halka satılması lazım. Yarın bunlar çıkıp bu milletten ve bu esnaftan oy isteyecekler. Nasıl isteyecekler? "Elimizdeki bir şekeri de aldınız" diyecekler. Bu gelişmelerden Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ın haberi yoktur, gerçekten haberi yok. Haberi olsa bu işe el koyar. Ankara'ya gidip bu işi sonuna kadar takip edeceğim." ifadelerini kaydetti.
Esnafın ve her kesimin ekonomik anlamda bir sıkıntı içinde olduğunu, bunun hükümet tarafından da kabul edildiğini belirten Keskin, "Umudumuz var, çünkü bu memleket bizim, bu devlet bizim, bu cendereden çıkmak zorundayız. Çok cendere atlattık" dedi.