Meclis'te burs polemiği!
CHP'li Veli Ağbaba, AK Parti Milletvekili Ravza Kavakçı'nın İBB iştiraklerinden aldığı bursları TBMM'de hatırlattı. Bunun üzerine söz alan Kavakçı bursun yasal olduğunu belirterek 'Usulsüzlük bunun neresinde?' diye sordu. Kavaçkı, milletvekilliği bitince İBB'deki zorunlu hizmetini tamamlayacağını savundu.
inde doktora yapmanın kanun dışı olduğunu bilmiyordum, bunun bir usulsüzlük olduğunu bilmiyordum. Usulsüzlük bunun neresinde onu da bilmiyordum. Günlerdir sosyal medyada aylardır farklı yerlerde bağırıyorlar, usulsüzlüğü göstersinler, usulsüzlük yok. Bir İBB'de 1994'ten itibaren Akbil projesinde çalışmış bir mühendis olarak belediye burslu olarak doktora ve yüksek lisansa göndermek istediğini e-maille duyurduğunda bütün çalışanlar gibi ben de başvurdum, kabulümü aldım. Doktoramı tamamladım, 4 üzerinden 4 ile tamamladım. Mecburi hizmetimin eksik kalanını da milletvekilliğim bittiği gün tamamlayacağım. Haram yedi diyemezsiniz."
"BURS DEĞİL, SERVET ALMIŞSINIZ"
Ağbaba'nın Kavakçı'ya yanıtı şöyle oldu:
"Ben şimdi Sayın Kavakcı'nın bu bursu alırken kimle yarıştığını merak ediyorum, kimleri geçti, kaç puanla bu bursu aldı merak ediyorum. Ayrıca almış olduğu burs burs değil bir servet.
Bakın almış olduğu para 2 milyon 161 bin 291 TL. Kimle yarışmış, hangi puanla almış bunu merak ediyorum. Bu bursu tamamen bir siyasetçiye, siyasi partiye yakınlıktan dolayı alınmış. Kamuoyunun vicdanına bırakıyorum."
NE OLMUŞTU?
İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Teftiş Kurulu, AK Parti döneminde 34 kişiye şu anki kurla 63 milyon 120 bin 483 lira ödendiğini tespit edip savcılığa başvurdu. İBB'nin AK Parti döneminde, yani 2004-2019 yılları arasında AKP İstanbul Kadın Kolları Başkanı Rabia Kalender İlhan, AK Partili vekiller Fatma Betül Sayan Kaya ve Ravza Kavakçı Kan dahil bazı isimlere yurt dışı eğitimler için burs verdiği ortaya çıkmıştı.
İBB iştirak şirketlerince yurt dışına yüksek lisans ve doktora eğitimine gönderilenlerin ikisi İGDAŞ, altısı KÜLTÜR AŞ, üçü İSFALT AŞ, altısı İSBAK AŞ, beşi ULAŞIM AŞ, beşi İDO AŞ, beşi İSTAÇ AŞ, beşi KİPTAŞ ve biri de BELBİM AŞ gelirleriyle finanse edildiği belirlenmişti.