Malatya Tabip Odası 2 gün iş bırakma kararı aldı

Malatya Tabip Odası, sağlık çalışanları, sağlık çalışanlarına yönelik şiddet, döner sermaye, Aile Hekimliği Sözleşme ve Ödeme Yönetmeliği'nin geri çekilmesi, özlük haklarında iyileştirme ve aile sağlığı merkezi gider ödeneklerinin artırılması talebiyle 2 günlük bir iş bırakma kararı aldı.

Malatya'da Malatya Tabip Odası'na bağlı hekimler İnönü Üniversitesi TÖTM önünde bir araya gelerek, özlük hakları için, ceza yönetmeliğine karşı iş bırakma eylemi gerçekleştirerek, basın açıklamasında bulundular. Malatya Tabip Odası Yönetim Kurulu Başkanı Doç. Dr. Erol Karaaslan, hekimlerin çözülemeyen, kronikleşmiş problemlerine her geçen gün bir yenisinin eklendiğini, hekimlerde çalışma şevk ve heyecanını yok eden, çok farklı sorunları ve beraberinde çözüm önerileri kanun koyucu yetkili mercilere ve kamuoyuna bildirmek amacıyla basın açıklaması yaptıklarını söyledi.

Düzenleme yapılmalı

Hekimlerin en büyük sıkıntısın sağlıkta yaşanan şiddet olayları olduğunu kaydeden Karaaslan, mevcut yasaların sağlıkta şiddeti önlemeye yetmediğini, Sağlıkta Şiddet Yasası'nın acilen Meclis gündemine getirilmesini talep etti. Karaaslan, üniversitelerdeki akademik kadrolarda bulunan hekimlerimizin aldıkları ücretler günümüz şartlarında oldukça yetersiz kaldığını belirtti. Karaaslan, "Hekimlerin ek ödeme ve ek göstergelerinde yapılması planlanan, daha sonra torba yasadan çıkartılan yeni düzenlemeler hekim camiasını demoralize etmiş, çalışma huzur ve motivasyonunu olumsuz bir şekilde etkilemiştir. Bu yanlıştan ivedi olarak dönülerek tüm hekimleri kapsayacak şekilde kamu hastaneleri, üniversite hastaneleri, aile hekimliği birimleri, iş yeri hekimliği ve asistan hekimleri de içine alacak şekilde acilen tekrar düzenlenmelidir. Hekimlerin hayat standartlarını koruyan ve emekliliğe yansıyan temel ücret artırılarak, ek gösterge kademeli olarak 7200'e çıkarılmalı, sabit ek ödeme genel bütçeden karşılanmalıdır. Hekimlerin emeklilikten sonra özel sektörde çalışmaları durumunda, diğer kamu emeklilerinde uygulanmayan oranda emekli hekimlerin maaşlarında yüksek oranda kesinti yapılmaktadır. Bu da meslekler arasında adil bir yaklaşım olmadığından acilen bu uygulama kaldırılmalıdır. Covid-19 başta olmak üzere meslek kaynaklı hastalıklara karşı bütüncül bir meslek hastalıkları yasası çıkartılmalı, daha önce Covid'ten mağdur olanlar ve hayatını kaybeden hekimlerimizin geride bıraktıkları aileleri de bundan faydalanmaları için düzenlemeler yapılmalıdır. Yoğun iş yükü altındaki asistan hekimlerin çalışma şartları ve nöbetleri daha kabul edilebilir, daha insani ve hekimlik onuruna yakışır bir hale getirilmeli ve nöbet ertesi izin kullanımı ile alakalı gerekli düzenlemeler yapılmalıdır" diye konuştu.

Cari gider iyileştirilmesi yapılmalı

Aile Hekimlerinin, Aile Sağlığı Merkezlerinde yardımcı sağlık personelleri çalıştırdığını anımsatan Karaaslan, asgari ücret ve sabit kalem giderlerindeki artışların, aile hekimlerin masraflarını ciddi oranda arttırdığını vurgulayarak, "Bu nedenle aile hekimlerimize cari gider iyileştirilmesi yapılmalıdır. Ayrıca Aile hekimliği disiplin-ceza yönetmeliği tekrar ele alınıp makul ve mantıklı, uygulanabilir bir şekilde revize edilmelidir. Mevcut 5 dakikada bir muayene uygulamasına son verilerek tıbbi bilimsel veriler ve her branşın özelliği doğrultusunda makul süreler belirlenerek hasta ve hekim mağduriyeti önlenmelidir" ifadesini kullandı. Karaaslan, içinde bulunulan ağır çalışma koşulları ve tüm olumsuzluklara rağmen biz hekimlerin, aynı heyecan ve gayretle hizmetlerine devam edeceğini söyledi.

Bülten

Bakmadan Geçme