Malatya İl Müftü Vekili: Rağbetimiz arzu ve isteklerimize değil, Rabbimize olmalıdır

Hazreti Âdem'den bugüne insanoğlunun yaşadığı felaketlerin, arzularını dizginleyemediğinden kaynaklandığına dikkat çeken Malatya İl Müftü Vekili Abdullah Bekiroğlu, Regaib Gecesi insanın kendisini muhasebeye çekmesi için bir fırsat olduğunu söyledi.

Mübarek üç ayların ilki olan Recep ayında bulunan Regaib Gecesi, tüm İslam ülkelerinde olduğu gibi Türkiye'de de idrak edilecek.

Malatya İl Müftü Vekili Abdullah Bekiroğlu, Regaib Kandili nedir, Regaib Kandili neden önemlidir, Regaib Kandili neyin habercisidir, Regaip Gecesi nasıl geçirilmeli, Regaib Kandili'nde oruç tutmak sevap mı ve Regaib Kandili'nde Peygamberimiz ne yapardı? gibi İLKHA Muhabirinin sorularını yanıtladı.

“İnsanoğlu arzu ve isteklerini frenleyemediği için farkına varmadan kendi felaketinin sebebi oluyor”

Regaib'in, rağbet kelimesinden geldiği ve bir şeyi arzulamanın istemenin anlamına geldiğini belirten Malatya İl Müftü Vekili Abdullah Bekiroğlu, “Rabbimiz Celle Celaluhu Kur'an-ı Kerim'in inşirah suresinde buyuruyor ki; 'Bir işi bitirdiğin zaman hemen başka bir işle meşgul ol ve Rabbine rağbet göster!' Burada sadece Peygamber efendimize değil, bize de söylenilmektedir. Biz bu ayet, Regaib gecesiyle ilgilidir, Regaib gecesine işarettir diye bir şey söylemiyoruz. Bu ayette Regaib kelimesiyle alakalı önemli bir konu var o da Allah'a rağbet etmektir. Bu dünya hayatında Hazreti Âdem Aleyhisselam'dan günümüze kadar insanoğlunun yaşamış olduğu problemlerden biri, arzularını dizginleyememesidir. Salih insanlar, ki başta peygamberler olmak üzere, Cenab-ı Allah'ın yolundan gidenler genellikle kendi isteklerini dizginlemiş frenlemişlerdir. Bir çerçeveye oturtmuş, bir nizam vermiş insanlardır. Ama dünya üzerinde sıkıntılı insanlar, Firavun Nemrut gibileri kendi heva ve heveslerini frenleyememişlerdir. Tam tersine bu insanlar kendi nefsi arzularını tamamen kendi akıllarının önüne geçirmiş ve her şeyi ona göre yapmaya çalışmışlar. Günümüzde de yaşadığımız en büyük problem bu! Yani isteklerimiz bizi yönlendiriyor. Bugün örneğin yeryüzünde birçok felaketin sebebi çok zengin olma, çok arazi sahibi olma ve büyük makam mevki sahibi olma arzusu gibi birçok şey. İnsanoğlu bunları frenleyemediği için farkına varmadan kendi felaketinin sebebi oluyor. Bu nedenledir ki Regaib'in en önemli kelime anlamı, yapmak istediğimiz, hoşlandığımız şeyleri Rabbimizin rızasına yöneltmemizdir.” dedi.

“Bu gece benim en çok rağbetim kime ve neye diyerek kendimizi sorgulamamız gerekir”

Mübarek üç ayların ilki olan Recep ayına girildiğini anımsatan Bekiroğlu, “Peygamber Efendimiz (Sallallahu Aleyhi Vesselem) buyuruyor; ‘Ya Rabbi! Recep ve Şaban ayını bizim için hayırlı, bereketli ve mübarek kıl ve bizi Ramazan-ı Şerif'e kavuştur.' Yani kendi gidişatımızı kendi isteklerimizi Allah'ın rızasına yönlendirmekle olacak. Bu nedenledir ki bu gece bizim için çok kıymetlidir. Bu gece bir anlamda benim en çok rağbetim kime ve neye diyerek kendimizi, düşüncemizi sorgulamamız gerekiyor. Ben dünyaya mı yoksa ahirete mi meylediyorum diye nefsimizi hesaba çekmemiz gerekiyor. Regaib Kandilinin bu kadar önemli olmasının sebebi; Peygamber efendimizin bir Hadisi Şerifinde ‘Beş gece vardır ki bu gecelerde dualar kabul olur.' Bunlar, Recep ayının ilk gecesi, şaban ayının 15. Gecesi, cuma geceleri yani perşembeyi cumaya bağlayan gece ve her iki Bayram gecesi yani Ramazan ve Kurban Bayramı geceleri. Ama bu Hadis-i Şerif'e baktığımız zaman Regaib gecesinden bahsetmiyor. Alimlerimizin bu konu hakkındaki görüşü yorumu şöyledir; Recep ayının ilk gecesi kıymetli bu gecede bütün dualar kabul oluyor ilk cuma gecesi de Regaib olarak kabul edildiği için ve cuma gecesinde de dualar kabul edildiği için o nedenle önemlidir. Önemli olan bir konu daha vardır ki o da bu gecede Rabbimiz bize bir rahmetinin ve merhametinin bir göstergesi olarak takdim ediyor. Yani bir anlamda Rabbimiz bize; Bakın ben size Recep ayını Şaban ayının 15. gecesi ki o gece Beraat Gecesi olarak idrak edilecek. Miraç Gecesi, Kadir Gecesi, Ramazan-ı Şerifin tamamı rahmet ayı. Bunların hepsini bir fırsat olarak sunuyorum ki siz bana rağbet edin, yönünüzü bana çevirin, hatalarınızı düzeltin. Ben sizi affetmek, merhamet etmek istiyorum diyor. Regaib Gecesi de bu fırsatlardan birisi bizim de bu fırsatı iyi bir şekilde değerlendirmemiz gerekiyor.” diye kaydetti.

“Gündüzünü oruçlu geçirelim, gecesinde ise nafile ibadetler yapalım ve bol bol dua edelim”

Bekiroğlu, şöyle devam etti:

“Regaib Gecesiyle ilgili özellikle şunu belirtmek isterim; sosyal medyada olsun internet ortamında olsun Regaib Gecesiyle ilgili çok sayıda sahih olmayan düşünceler, ibadet şekilleri söyleniyor. Bunun altını çizerek ifade etmek lazım. Peygamber efendimiz Sallallahu Aleyhi Vesellem'in Regaib gecesinde şunları yapacaksınız bunu yaparsanız iyi olur aksi takdirde başınıza şöyle bir şey gelir diye bir Hadis-i Şerif yok. Bu nedenle, Regaib Gecesinde illa bunu yapacaksınız diyebileceğimiz bir ibadet yok ama bütün mübarek gün ve gecelerde yapabileceğimiz genel şeyler vardır. Peygamber efendimizin tavsiye ettiği nafile ibadetler, Kur'an- ı Kerim'in bize öğütlediği güzel davranışlar bunların en başında dua, zikir, tesbihat, tekbir, tehlil geliyor. Nafile namazı olur. Gece namazı şükür namazı gibi. Bunların dışında istediğimiz kadar nafile namaz kılabilir Kur'an-ı Kerim tilaveti bol bol dua. Dua çok önemlidir. Biz Müslümanlar olarak dua etmeyi ihmal ediyoruz, duaya gerektiği kadar değer vermiyoruz. Oysa Cenab-ı Allah, ‘Duanız olmasaydı ne işe yarardınız' diye buyuruyor. Peygamber efendimiz Sallallahu Aleyhi Vesellem ‘dua ibadetin özüdür' diye buyuruyor. Aslında bizim yaptığımız ibadetlerin özü duadır. Elimizden geldiği kadar ibadet etmemiz gerekiyor. Gündüzünde oruç tutmak perşembe ve cuma günleri tutabilirsek o günleri oruçlu geçirmek. Regaib'ten dolayı bir oruç yok ama nafile olarak var. Bunun neticesinde Allah bize hayrını nasip edecek.”

“Regaib hem kendimizi muhasebe etmek hem de istikametimizi doğrultmak için bir fırsattır”

İnsanların arzularını sınırsız bir şekilde tatmin ettikleri veya arzularının peşinde koştuğu bir çağda yaşadıklarını anımsatan Bekiroğlu, “Bunun neticesinde katliamların işlendiği ve insanların bir felakete sürüklendiği bir dönemde yaşıyoruz. Regaib Gecesi hem kendimizi muhasebe etmek hem de istikametimizi doğrultmak için bir fırsattır. Ya Rabbim benim istikametim; senin rızana, senin cennetine, senin cemaline, benim istikametim, benim yapmış olduğum işler, gayretler senin rızanın olmadığı şeytani olan şeylere değil, sana olmalıdır diye bir anlamda Müslümanlar olarak istikametimizi düzeltmemiz lazım. Bu anlamda da Rabbimizden Regaib Gecesi vesilesiyle Müslümanların, isteklerini Rabbine yönelttiği bir halet-i ruhiyeye bürünebildiğini Rabbimizden niyaz ediyoruz.” dileğinde bulundu.

malatyavakti.com - Malatya Haber

Bakmadan Geçme