Malatya Hayvancılık İhtisas OSB'nin altyapı projesi onaylandı
Malatya'nın Yazıhan ilçesinde kurulacak Tarıma Dayalı İhtisas Organize Sanayi Bölgesinin altyapı projesinin 7 Nisan 2022 tarihinde onaylandığı ve altyapı işlerinin yaklaşık ihale bedelinin 60 milyon lira olduğu belirtildi.
AK Parti Merkez Karar Yönetim Kurulu Üyesi ve Malatya Milletvekili Öznur Çalık, Malatya Ticaret Borsasını ziyaret etti.
Ziyarette konuşan Malatya Ticaret Borsası Başkanı Ramazan Özcan, Malatya'nın bölgenin yükselen değeri konumunda olduğuna dikkat çekerek, “Gerçekten tarımda ve tarımsal hizmetlerde çok ciddi mesafe almış ve bu bölgenin en önemli şehirlerinden bir tanesi olma yolunda hızla ilerliyor. ‘Dünya Kuru Kayısı Başkenti' olması ve kuru kayısı ihracatında hem ülke ekonomisine hem de Malatya ekonomisine sağladığı katkı ve değeri hepimiz biliyoruz. Artık Malatya'da sadece kuru kayısı ihracatını ön plana çıkartarak devam ederken, bir taraftan da özellikle hayvancılıkta çok önemli bir eşiğin arifesindeyiz” ifadelerini kullandı. Özcan, Malatya'da bir yandan kuru kayısı lisanslı depoculuğu hayata geçirirken, diğer taraftan da Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) müdahale alımları kararıyla 2021 yılı kuru kayısı ihracatını çok önemli rakamlarla kapattıklarını belirtti. Bir taraftan ihracat rakamlarını korurken, diğer yandan ihracat gelirlerindeki önemli artışın yaşandığını dile getiren Özcan, “2022'nin ilk çeyreğinde 18-19 bin ton kuru kayısı ihracatıyla beraber 20 milyon dolara yakın ihracat geliri elde etmiş olduk” dedi.
“2 bin kişiye istihdam sağlayacak”
Malatya'nın Yazıhan ilçesinde kurulacak Tarıma Dayalı İhtisas Organize Sanayi Bölgesinin altyapı projesinin 7 Nisan 2022 tarihinde onaylandığını ve altyapı işlerinin yaklaşık ihale bedelinin 60 milyon lira olduğunu belirten Milletvekili Çalık, “Tarım ve Orman Bakanlığımız tarafından yatırım programına alınan Malatya Tarıma Dayalı İhtisas (Besi) OSB Yazıhan ilçemizin Mısırdere Mahallesi sınırları içerisinde toplamda 3 bin 200 dekarlık alan üzerinde kurulacaktır. İki etap halinde toplamda 98 işletme ve yaklaşık 16 bin 650 büyükbaş hayvan kapasiteli olacak OSB'de et entegresinden yem üretim fabrikasına kadar birçok işletme yer alacak. Tam donanımlı, kendi kendine yetebilen, yenilenebilir ve sıfır atık prensibi ile çevreye duyarlı bir tarım ve sanayi entegrasyon uyumlu olacak ve burada 2 bin kişiye yakın istihdam sağlanacak, örgütlü, sağlıklı, kaliteli ve rekabetçi üretim ortamı oluşturulacak. Altyapı projesi 7 Nisan 2022 tarihinde onaylandı. Altyapının ihale bedeli yaklaşık 60 milyon TL olup İhale çalışmaları devam etmektedir. Tarım ve Orman Bakanlığımız tarafından bu yıl için altyapı işlerinde kullanılmak üzere 8 milyon 821 bin TL ödenek desteği yapılmıştır. Tarım ve Orman Bakanlığımız tarafından yatırım programına alınan Yazıhan ilçemizde 900 dekar alana Topraksız Sera Organize Sanayi Bölgesi de kurulacak. 15 işletme tarafından 800 kişi istihdam edilecek” dedi.
“Tarıma Dayalı Su Ürünleri Yetiştiriciliği Organize Sanayi Bölgesinin kurulmasını istiyoruz”
Malatya için yeniden bir projeyi hayata geçirmek istediklerini dile getiren Çalık, “Balıkçılık konusunda Malatya Tarım il müdürlüğümüze bir çalışma yaptırdık. Çalışmayı takip edeceğiz. Tarım Dayalı Su Ürünleri Yetiştiriciliği Organize Sanayi Bölgesinin kurulmasını istiyoruz. Recai Kutan Barajının olduğu yerde 12 ay boyunca faaliyet gösterilecek. Suyun üstünde bir OSB'nin kurulması Türkiye'de bir ilk olabilir. Bu konudaki talebimizi ilettik. Yeni bir sektör alan açmamız adına, Balıkçılık OSB'yi yapabilirsek, başarabilirsek çok önemli olduğunu düşünüyorum. Bu konuda da çalışmalarımızı yakın takiplerimizi yapacağız” dedi.