Malatya'da işyerleri depremde yıkılan esnaf seyyar satıcılık yapmaya başladı

Kahramanmaraş'ta meydana gelen 2 büyük depremde Malatya'da ağır tahribat oluştu. Yaklaşık 14 bin 500 ticarethanenin acil, ağır, yıkık olduğu kentte esnaflar, çevre yolu ve caddelerde seyyar satıcılık yapmaya başladı.

Youtube Kanalı
Abone Ol

Kahramanmaraş'ın Pazarcık merkezli 7,7 ile Elbistan merkezli 7,6 büyüklüğünde meydana gelen 2 depremde Malatya'da ağır tahribat oluştu. Son olarak Malatya'da meydana 5,6 büyüklüğündeki depremle birlikte 1395 kişi hayatını kaybetti, 6 bin 584 kişi yaralandı. Son depremle 3 bin 930 bina yıkıldı, 88 bin konutun enkaz, yıkık veya acil yıkılacak durumda olan kentte, orta, az hasar ve hasarsız konutlarda hasar tespit çalışmaları yeniden yapılacak.

Depremlerin vurduğu kesimlerin başında ise esnaflar var. 22 bin ticarethanenin bulunduğu kentte yaklaşık 15 bin işyeri acil, ağır veya yıkık durumda. İLKHA Muhabirine konuşan esnaflar, işyerlerini kaybettiklerini ancak pes ve isyan etmeyeceklerini belirterek, hem geçimlerini sağlayabilmek hem de kentte kalan vatandaşların ihtiyacını karşılamak için çevre yolu ve caddelerde seyyar satıcılık yapmaya başladıklarını kaydetti.

“Çocuklarımızın rızkı için uğraşmaya devam ediyoruz

Bekir Karadağ

Kayısı kuruyemiş dükkânının olduğunu ancak işyerinin altında bulunduğu binanın depremde ağır hasar gördüğünü belirten Bekir Karadağ, “Malatya'nın Şire Pazarı komple yıkıldı. Tabi dükkanımızın altında bulunduğu bina ağır hasar alınca bizde dışarıda tezgâh açarak ürünlerimizi satmaya çalışıyoruz. Evimiz her şeyimiz gitti şu anda çadırda kalıyoruz. Allah yardımcımız olsun. Çocuklarımızın rızkı için uğraşmaya devam ediyoruz. Allah bir daha böyle bir acıyı kimseye göstermesin. Gerçekten çok zor bir süreç yaşadık!” diye konuştu.

“Çarşı merkezimiz gitti, pazarlar artık kurulmuyor, bizde sokakta tezgâh açarak satış yapıyoruz”

Yılmaz Narin

Depremin herkes gibi kendilerini de etkilediğini kaydeden 15 yıllık sebze-meyve satıcısı Yılmaz Narin, “Çarşı merkezimiz gitti, pazarlar artık kurulmuyor. Bizde hem vatandaşların ihtiyacını karşılamak hem de geçimimizi sağlamak için sokakta tezgâh açarak satış yapıyoruz. Çok zor bir süreçten geçiyoruz İnşallah bir an önce düzelir. Rabbim yardımcımız olsun. Eskiye göre satışlarımız çok düşük, çünkü Malatya'da insan kalmadı. Bizde kalan insanların ihtiyacını ve rızkımızı çıkarmaya çalışıyoruz.” dedi.

“İnsanlar sıkıntı içerisinde, yaşam çok zor! rızkımızı temin etmek ve vatandaşa hizmet etmek amacıyla ekmek arası ciğer satıyoruz”

Recep Keskin

Ekmek arası ciğer satan esnaflardan Recep Keskin, “Afet bölgesinde yaşıyoruz. Şehrimizin neredeyse yüzde 70'i yıkılmış durumda. Birçok insanımızı kaybettik, çoğu da göç etti. Bizde hem rızkımızı temin etmek hem de vatandaşa hizmet etmek amacıyla ekmek arası ciğer satıyoruz. Rabbim bir daha böyle bir afeti hiç kimseye yaşatmasın. İnsanlar sıkıntı içerisinde, yaşam çok zor! İnsanlar su bulamıyor, banyo yapamıyor. Her yönüyle sıkıntı yaşıyoruz. İnşallah iyi olur.” temennisinde bulundu.

“Pes etmeyeceğiz, isyan etmeyeceğiz, hep birlikte tekrar ayağa kalkmaya çalışacağız”

Galip Aslan

Deprem sonrası marketinin hasar gördüğünü ifade eden Galip Aslan, “Tabi işyerim hasar gördükten sonra artık orada duramazdık. Bizde ürünlerimizi çıkararak sokağa tezgâh açtık. Bu şekilde hem ailemizin geçimini sağlayama hem de vatandaşların ihtiyacını karşılamaya çalışıyoruz. Tabi deprem takdiri İlahi; Biz gene de pes etmeyeceğiz, isyan etmeyeceğiz, devletimiz ve milletimizle birlikte tekrar ayağa kalkmaya çalışacağız. Rabbim beterinden korusun. Hamdolsun yaşıyoruz bizlere bir şey olmadı. Buna da şükür.” diye kaydetti.

“Zamanında pazarcılık sonra esnaflık yaptık şimdi tekrar pazarcılığa döndük”

Durdu Tabanıbüyük

Bulunduğu yere yakın işyerinin olduğunu ve işyerinin ağır hasar aldıktan sonra ürünlerinin çoğunu çıkardıklarını belirten hırdavatçı esnafı Durdu Tabanıbüyük, “Burada esnaflık yapalı 2 yıl oldu ancak 12 yaşından beri bu işi yapıyorum. 40 yıllık esnafım. Baba mesleğini devam ettiriyoruz. Asıl işyerimiz Darende'de, burada işimizi genişletmek için şube açtık ancak 2 yıl sonunda böyle oldu. Biz zamanında pazarcılık ta esnaflıkta yaptık şimdi de seyyar satıcılık yapıyoruz. İnşallah devletimiz durumumuzu görür ve bizlere işyeri tahsis eder.” dileğinde bulundu.

“İnşallah hep birlikte ayağa kalkacağız”

İşyerlerinin ağır hasar almasıyla Çevre yolunda tezgâh açtıklarını belirten Tabanıbüyük, “Burada hem vatandaşların (göç edenlerin) işini görüyoruz hem de geçimimizi sağlamaya çalışıyoruz. Buradaki evimiz ağır hasarlı ama Darende'deki evimiz az hasarlı. İnşallah hep birlikte ayağa kalkacağız. Allah'tan gelene yapacak bir şey yok ama yapılarımız daha sağlam ve dikkatli yapılsa daha iyi olur. Yapılan binaların çok iyi denetilmesi gerekir.” dedi.

Bakmadan Geçme