Kayısıda zarar yüzde 70
Battalgazi Sulama Suyu Koordinatörü Mehmet Nuri Alan, don hadisesiyle ilgili tarım ve orman il ve ilçe müdürlüklerinin yaptığı kayısıda hasar tespit çalışmalarında zararın yüzde 70 oranında tahmin edildiğini söyledi.
Battalgazi Sulama Suyu Koordinatörü Mehmet Nuri Alan ve Battalgazi Muhtarları Malatya Gazeteciler ve Televizyoncular Cemiyetini (MGTC) ziyaret etti.
Ziyarette gündemle ilgili açıklamada bulunan Mehmet Nuri Alan, son 4 yıldır meydana gelen don hadisesinden dolayı çiftçilerin büyük bir mağduriyet yaşadıklarını kaydetti.
“Don sadece kayısıya değil badem ve ceviz ağaçlarına da zarar verdi”
Alan, “Malatya'da 14 Nisan tarihinde meydana gelen don hadisesi sonucunda kayısı ağaçlarımız büyük bir zarar görmüştür. Tarım ve Orman İl ve İlçe müdürlüklerinin devam eden çalışmalarında zarar yüzde 70 oranında tahmin ediliyor. 4 yıl boyunca yaşanan don hadisesi sonucunda çiftçilerimiz büyük bir mağduriyet içerisindedir. Çiftçimiz, köylümüz ve üreticimiz ciddi anlamda mağdur durumda! O nedenle mevcut olan ağaçlarımızın bakımını dahi yapamıyoruz. Ayrıca meydana gelen don sadece kayısı ile ilgili değil aynı zamanda badem ve ceviz ağaçlarına da zarar vermiştir. Hatta sadece Malatya sınırları içerisinde değil bölgemizde de bu olaylar vuku bulmuştur.” diye anımsattı.
“Çiftçimize, köylümüze ve üreticimize sahip çıkalım”
Kayısının kolay yetişen bir ürün olmadığını, gübreleme, ilaçlama ve insan iş gücü isteyen bir ürün olduğuna vurgu yapan Alan, “İşte bu masraflar çiftçinin belini bükmektedir. Biz mevcut olan ağaçlarımızı kurtarmak istiyoruz. Yani dünyaca meşhur olan Malatya kayısısını kurtarmak istiyoruz. Kayısı Malatya için önemli bir ihracat ürünüdür o nedenle kayısı için gerekli önlemlerin bir an evvel alınması gerekiyor. Çiftçimize, köylümüze ve üreticimize sahip çıkalım. Malatya demek kayısı demektir.” dedi.
Alan, “Sayın Cumhurbaşkanımız bugüne kadar Malatya üreticisinin, çiftçisinin ve köylüsünün yanında olmuştur. Bundan sonra da ayını duyarlılıkla yanımızda olacağından hiçbir şüphemiz yoktur. İnanıyoruz ki Cumhurbaşkanımız Malatya'nın çiftçisine ve kayısısına sahip çıkacaktır. Çünkü burada sadece çiftçi ve üretici kaybetmedi Malatya kaybediyor.” diyerek yaşanan mağduriyete dikkat çekti.
Mevcut tarım girdi maliyetlerinin yüksek olduğunu belirten Alan, şöyle devam etti: “Gübre, mazot, ilaç, elektrik fiyatlarını çiftçimiz karşılayamıyor. Biz diyoruz ki ‘çiftçiye sahip çıkarsak, mevcut olan ağaçlarımız kurumaktan kurtarırız' bir sonra ki yıl mahsul almak istiyorsak kayısı ağaçlarımıza bakım yapmamız lazım ama çiftçi maddi olarak sıkıntı yaşadığı için ağaçların bakımını yapabilecek güçte değil. O nedenle Malatya'nın iktidarı ve muhalefetiyle tüm milletvekillerimizin birlik ve beraberlik içerisinde Malatya kayısısına sahip çıkması gerekiyor. Kayısı bizim alın terimiz, soframızdaki ekmektir. Biz bu afetin zararını en aza indirmek adına Sayın Cumhurbaşkanımızdan destek istiyoruz.”
“Hasar tespit çalışmaları titiz bir şekilde ve muhtarların bilgisi dahilinde yapılsın”
Alan, “Kayısıda hasar tespit çalışmaları yapılıyor. Biz de diyoruz ki ‘hasar tespit çalışmaları ivedilikle, titiz bir şekilde ve muhtarların bilgisi dahilinde yapılsın' bölgelere gidildiği zaman bir bahçeye bakıldıktan sonra o bölgeyle alakalı bir kanıya varılmasın. Gerekirse bahçe bahçe gezilsin ve hasar tespit oranı belirlensin.” dedi.