Hekimliğin saygınlığının korunması için özen gösterilmeli
İnönü Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Nusret Akpolat, hekimin, hâkimin ve hikmetin ayak altı edildiği yerde, sağlık, adalet ve ilimden bahsedilemeyeceğini kaydederek, bu değerlerden yoksun olan toplumların ayakta duramayacağına dikkat çekti
İnönü Üniversitesi Turgut Özal Kongre ve Kültür Merkezinde 14 Mart Tıp Bayramı dolayısıyla program düzenlendi.
Programda konuşan Rektör Yardımcısı Akpolat, başta yöneticiler olmak üzere toplum tüm kesimlerinin hekimlik mesleğinin saygınlığının korunması için azami derecede özen göstermeleri gerektiğini söyledi.
Akpolat, "Hekim ve sağlık çalışanlarına yönelik sosyal, siyasi, hukuki, ekonomik ve psikolojik baskılar, güç geçtikçe artış göstermektedir. Meslektaşlarımız bu mesleği seçtiklerine pişman edildiler. Mesleğe yeni atanacak gençlerin umutları kırıldı." dedi.
İnönü Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Nusret Akpolat
"Hekimin, hâkimin ve hikmetin ayak altı edildiği yerde, sağlık, adalet ve ilimden bahsedilemez"
Hekimlik mesleğinin her çağda saygın ve el üstünde tutulan meslek olduğunu belirten Akpolat, "Bugün bu mesleği değersizleştirmek isteyenler bilmelidir ki altın yere düşmekle paha kaybetmez. Zarar görecek olan hekimler değil, toplum olacaktır. Hekimin, hâkimin ve hikmetin ayak altı edildiği yerde, sağlık, adalet ve ilimden bahsedilemez. Bu değerlerden yoksun toplumlar, ayakta duramaz, çürür ve yıkılır. Bu mesleğin saygınlığı korunmalıdır. Başta yöneticiler olmak üzere, tüm toplum kesimleri buna azami özen göstermelidir." diye belirtti.
"İvedilikle caydırıcı hukuki önlemler alınmalıdır"
Şiddetin olduğu yerde, saygı, sevgi, onur ve haysiyetin kalmayacağına vurgu yapan Akpolat, "İnsanı insan yapan tüm değerler anlamını yitirir. Bu bağlamda sağlık çalışanlarına yapılan he türlü saldırı ve şiddet kabul edilemez. İvedilikle caydırıcı hukuki önlemler alınmalıdır." diye çağrıda bulundu.
Hekimlerin hukuk ve sağlığın gerektirdikleri arasında sıkışıp kaldığını vurgulayan Akpolat, "Malpraktis davaları hekimlerin hukuk ile sağlığın gerektirdikleri arasında sıkışıp kaldığı ve bir türlü bu cendereden kurtulamadığı bir durumdur. Hekimlerin özlük hakları bir an önce iyileştirilmelidir. Hekimler ve sağlık çalışanlarının çalışma koşulları bir an önce iyileştirilmelidir. Nöbet ve muayene koşulları düzeltilmelidir." diye konuştu.
Malatya Tabip Odası Başkanı Doç. Dr. Erol Karaaslan
Malatya Tabip Odası Başkanı Doç. Dr. Erol Karaaslan, hekimliğin sadece bir meslek olarak değil yaşam biçimi olarak kabul ettiklerini ifade ederek, "Hekimler olarak sağlık hizmetlerinde daha ileriye gidebilmek insanlarımıza en uygun, en hızlı ve en etkin tedaviyi sunabilmek temel hedefimizdir." dedi.
İl Sağlık Müdürü Vekili Dr. Kemal Şener
"Sağlıklı bir hayat toplumun vazgeçilmez temel hakkıdır"
Son yıllarda herkese eşit ve kaliteli sağlık hizmet felsefesiyle reform niteliğinde düzenlemeler yapıldığını savunan İl Sağlık Müdürü Vekili Dr. Kemal Şener, "Sağlıklı bir hayat toplumun vazgeçilmez temel hakkıdır. Etkin, kaliteli ve çağdaş bir sağlık sistemi ve buna bağlı sağlık hizmeti gelişmiş bir toplumun en önemli göstergelerindendir. Son yıllarda ülkemizde herkese eşit ve kaliteli sağlık hizmet felsefesiyle reform niteliğinde düzenlemeler yapılmış. Sağlık sisteminin çağın ihtiyaçlarına göre şekillendirilmesi için sağlıkta dönüşüm programı başlatılarak çok önemli mesafeler alınmıştır. Sağlıkta dönüşüm programı kapsamında ülkemizde sağlık hizmetlerinin her kademesinde ve özellikle miadını doldurmuş temel sağlık hizmetlerinde revizyonlar yapılarak dünya standartlarında yenilikler yapılmıştır" diye konuştu.
Şiddet ve saldırılara karşı etkili ve caydırıcı yasal düzenlemeler yapılmalı
"Sağlık çalışanlarında bunun sebeplerini ve çözüm yollarını tespit etmek için bilimsel olarak meta analizlerin yapılması kanaatinde olduğumu belirtmek isterim." diyen Şener, "Görünen ve dile getirilen bu şikâyet ve memnuniyetsizlik nedenlerinin başında sağlıkta şiddet ve bugüne kadar hekimleri ciddi manada olumsuz etkileyen moral ve motivasyonlarını kıran hatta istifalarına neden olan ülke gündeminden düşmeyen şiddet ve saldırı sorunlarına karşı etkili, caydırıcı yasal düzenlemelerin bir türlü yapılamaması. Dile getirilen diğer bir önemli sorun da hekimlerin ekonomik durumlarıdır. Bunların dışında; çalışma ve emeklilik şartları, iş yükü gibi çözümlenmesi gereken sorunlar da bulunmaktadır." şeklinde konuştu.
Tıp Fakültesi Dekan Vekili Prof. Dr. Hilal Ermiş
Tıp Fakültesi Dekan Vekili Prof. Dr. Hilal Ermiş, hekimlerin yaşadıkları sıkıntılara değinerek, "Birçok kısıtlılık adı altında hizmet vermeye çalışırken haksız gerekçelerle yapılan şikayetlere cevap vermek, sayfalarca savunma yazmak, sağlık hizmeti sunumundaki ağır mesai, asistanı ve öğrenci eğitimi, idari işler, hukuki yazışmalar nedeniyle birer bilim insanı olarak bizden beklenen bilimsel araştırmaları yapmaya ne gücümüz ne de vaktimiz kalmaktadır" dedi.
Kongre ve Kültür Merkezinde düzenlenen programa, İl Sağlık Müdürü Vekili Dr. Kemal Şener, İnönü Üniversitesi Rektörü yardımcıları Prof. Dr. Nusret Akpolat, Prof. Dr. İbrahim Türkmen, Turgut Özal Tıp Merkezi Başhekimi Doç. Dr. Adil Başkıran, Tıp Fakültesi Dekan Vekili Prof. Dr. Hilal Ermiş, Malatya Tabipler Odası Başkanı Doç. Dr. Erol Karaaslan, akademik ve idari personel ile öğrenciler katıldı.