Geniz akıntısını durdurmak için gereken önlemler

​Uzmanlar, geniz akıntısının çoğunlukla burnun yapısal problemleri, üst solunum yolları enfeksiyonları ve alerjik hastalıklar sonucu meydana geldiğine dikkat çekerek geniz akıntısı ve tedavi yöntemleri hakkına bilgi verdi.

Boğazda akıntı hissi, sürekli boğaz temizleme ve çok sık yutkunma ihtiyacına sebep olan geniz akıntısı toplumda sık karşılaşan rahatsızlıklar arasında yer alıyor.

İstanbul'daki özel bir hastanenin Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Bölümü'nden Doç. Dr. Şenol Çomoğlu, geniz akıntısı ve tedavi yöntemleri hakkına bilgi verdi.

Geniz akıntısını, "boğazda mukus birikimi ya da mukusun genizden yutak kısmına yani boğaza doğru akıyor olma hissi" olarak tanımlayan Çomoğlu, normalde burun içi ve sinüslerin "mukoza" denilen bir doku ile döşeli olduğunu hatırlattı.

Mukoza içindeki küçük salgı hücrelerinin, günde toplam 1-2 litre ince "mukus" ürettiklerini söyleyen Çomoğlu, "Mukoza üzerindeki tüysü hücreler ise bu ince mukusu ritmik olarak belli bir yönde arkaya doğru geniz bölgesine iterler. Bu mukus yutkunma sırasında yutulur ve bu durumun farkına varılmaz. Bu mukus üretim ve hareket sistemi 'mukosilyer klirens' olarak adlandırılır. Sinüslerin ve solunan havanın nemlenmesi, temizlenmesi, solunan havanın filtrelenmesi, yabancı cisimlerin tutulması, enfeksiyonun önlenmesi gibi birçok işlevi yerine getirmektedir." dedi.

Geniz akıntısın birçok nedeni bulunuyor

Çomoğlu, "Mukosilyer klirens" mekanizmasının herhangi bir sebeple düzgün çalışmaması ya da mukus üretimindeki anormal artışa yol açan durumların geniz akıntısına yol açabileceğini söyledi.

Çomoğlu, geniz akıntısına neden olan bazı durumları şöyle sıraladı: "Burnun yapısal problemleri, soğuk algınlığı veya grip (üst solunum yolu virüsleri), alerjik rinit (saman nezlesi), sıcak ya da baharatlı yemekler, gebelik, ilaçlar (genellikle doğum kontrol hapları veya hipertansiyon ilaçları), süt ürünleri alerjisi gibi bazı gıda alerjileri, sigara dumanı, endüstriyel kirleticiler, egzos dumanı, ileri yaş, vazomotor rinit (genelde ileri yaşta görülen burun salgı üretiminde düzenleme bozukluğu), gastroözefageal reflü, riğer yutma bozuklukları."

Geniz akıntısı belirtileri çeşitlilik gösteriyor

Çomoğlu, geniz akıntısında en çok karşılaşılan belirtileri; "boğazda akıntı, tahriş hissi ve ağrı, çok sık yutkunma ihtiyacı, sürekli boğaz temizleme, pürüzlü ses, boğazda yumru hissi, öksürük (genellikle iki aydan uzun süren)" şeklinde sıraladı.

Çomoğlu, geniz akıntısına karşı bu önlemleri alınmasını tavsiye etti:

"Evinizde ya da iş yerinizde hava nemini artırmak için soğuk bir buharlı nemlendirici veya buharlaştırıcı kullanın.

Sıvı tüketimini artırın. Bu solunum yollarının nemlenmesini sağlayacak, mukusu inceltecektir.

Kahve tüketimi gibi sıvı kaybettiren alışkanlıklarınızı azaltın.

Kuru ve soğuk havalara uzun süre maruz kalmayın.

Aktif ya da pasif sigara kullanıcısı olmayın.

Sabah evden çıkmadan ve gece yatmadan önce en az günde 2 kez olmak üzere deniz suyu spreyi ile burun temizliği yapın.

Bildiğiniz bir alerjiniz varsa alerjenlerden uzak durun ve uygun alerji tedavisi için doktorunuza başvurun."

Bakmadan Geçme