1915 Çanakkale Köprüsü açıldı

1915 Çanakkale Köprüsü, Çanakkale Deniz Zaferi'nin 107. yılında açıldı. Törende konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, ''Çanakkale bugün yepyeni bir geleceğe kucak açıyor'' dedi.

Yatırım tutarı 2,5 milyar euro olan ve 1,5 saatlik ulaşım süresini 6 dakikaya düşüren 1915 Çanakkale Köprüsü, Çanakkale Deniz Zaferi'nin 107. yılında açıldı. Cumhurbaşkanı, köprüden geçiş ücretinin 200 lira olduğunu açıkladı. Köprüden geçişler bir hafta ücretsiz olacak.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamalarından satır başları şöyle:

''Coşkunuz coşkumuzdur bu ilginiz bugün açılışını yaptığımız bu eserin ne anlama geldiğini en güzel şekilde ifade etmektedir. Binlerce yıl boyunca farklı medeniyetlerin kültürlerin göz bebeği olmuş Çanakkale bugün yepyeni bir geleceğe kucak açıyor. Çanakkale Boğazı'na taktığımız yakut bir gerdanlık olarak gördüğümüz köprünün açılını yapmak üzere bir aradayız.

1915 Çanakkale Köprüsü her bir teknik özelliğiyle de farklı anlamlar taşıyor. Kule yüksekliği 318 metre, Mart'ın 18'ini ifade ediyor. 3 mart ayı 18 bugün. Orta açıklığın uzunluğu 2023 metre ise Cumhuriyetimizin kuruluşunun 100. yılı olan 2023'ün ve o tarihe atfettiğimiz büyük hedeflerimizin remzidir işaretidir. Karşımızda dev bir ulaşım projesi var.

Köprümüzün temelini 4 yıl önce yine bir 18 Mart günü atmıştık. Firmamız Güney Koreli ortaklarıyla birlikte kolları sıvadı köprümüzü söz verdiğimiz tarih olan bugünkü açılışa hazır hale getirdi. Türkiye orta açıklığı itibarıyla dünyanın en uzun köprüsüne sahip Japonya'yı geride bırakarak, bu alanda ilk sıraya yerleşti. Orta açıklık uzunluğu bakımından dünyadaki ilk 10 köprünün 3'ünün ülkemizde olduğunu da hatırlatmak isterim.

Ülkemizin bu yatırımla sadece zamandan, akaryakıt tüketiminden ve karbon salınımı azalımından kazancı, yıllık ne olacak biliyor musunuz 415 milyon avro. Hesaplamalar, bu projenin ekonomimize üretimde 5,3 milyar avro, istihdama 118 bin kişi, milli gelirde 2,4 milyar avro ilave katkı olacağına işaret ediyor. 1,5 saatlik yol sadece 6 dakikada tamamlanacak.

Yap-işlet-devret modeliyle inşa ettiğimiz en son eser. 20 yılda 37,5 milyar dolarlık yatırımı hayata geçirdik. Kamu-özel işbirliği modeli performansında Avrupa'da üçüncü, dünyada 13. sırada yer alıyoruz. Türkiye babasının temelini attığı eserin bitimini ancak torunun görebildiği dönemlerden aldığı dersle bu modeli geliştirerek uzun yıllara yayılacak yatırımları kısa sürede bitirmeyi tamamlamıştır. Bu model ile peşin parayla zaten yapamayacağımız projeleri kısa sürede ve taksitle milletimizin hizmetine sunuyoruz. Hastaneleri, yolları böyle yapıyoruz. Bu projeler Türkiye'nin kalkınmasına destek vermektedir. Biz burada bir kalkınma köprüsü kuruyoruz. Garantili işletme döneminde de kamuya kaynak aktarmaya başlayan bu eserler, sonrasında da uzun yıllar boyunca devlete kazanç sağlamayı sürdürecektir.

Otomobil geçişleri ile alakalı fiyatı, 200 lira olarak belirledik. Geçiş bir hafta ücretsiz.''

Törene katılan Güney Kore Başbakanı Kim Boo-kyum da, tarihi açılışa davet edildiği için teşekkür etti ve ''Köprünün tamamlanmış olmasının Doğu-Batı değişim tarihinde yeni bir geçiş açmış olması sebebiyle insanlık tarihi açısından önemi bulunmaktadır. Köprünün aralarında kan bağı olan iki kardeş ülke Türkiye ve Kore'nin birlikte yaptıkları dünya çapında köprü olması sebebiyle her iki ülke için de önemli bir anlamı bulunmaktadır'' dedi.

Proje, 334 metreye ulaşan kule yüksekliğiyle dünyanın en yüksek kulelerine sahip asma köprüsü unvanına sahip.

Çanakkale Savaşı kahramanlarından Seyit Onbaşı'nın sırtında taşıdığı top mermisini sembolize eden figürler 333 metre yüksekliğindeki kulelerin tepesinde yer alacak.

Bakmadan Geçme